EAC Sertifikası TR CU Gümrük Birliği Sertifikası
En kısa tanımıyla EAC Belgesi (Eurasian Conformity), Avrasya Ülkeleri’ne (Rusya Federasyonu ve Orta Asya’daki Türki Cumhuriyetler) ihracat yapmak isteyen üreticilerin / şirketlerin sahip olması gereken zorunlu bir sertifikadır. Bu sertifika; Gümrük Birliği ülkelerince ithal edilen ürünlerin mevcut yasa ve Teknik Regülâsyonlara uygun olduğunun belgelendirilmesi anlamını taşımaktadır.
Ortaya çıkışı, Avrasya Gümrük Birliği’nin kuruluşuna dayanır. Avrasya Gümrük Birliği ise, 2000 yılında kurulan Avrasya Ekonomik Birliği (Eurasian Economic Union / EAEU) ülkelerinin 2010 yılında oluşturduğu bir topluluktur. Rusya Federasyonu, Kazakistan ve Belarus öncülüğünde 2010 yılında kurulan Avrasya Ekonomik Topluluğu’na 2015 yılında Kırgızistan ve Ermenistan dahil olmuştur ve beraberinde yeni yönetmelikler ve teknik düzenlemeler getirmiştir.
EAC Belgesi Standardının Amacı
Başta Rusya Federasyonu olmak üzere, Kazakistan, Belarus, Kırgızistan ve Belarus’la ticaret yapmak isteyen kişi veya kuruluşların uyması ve taşıması gereken prosedürleri belirlemek amacıyla oluşturulmuş bir standarttır. EAC Sertifikası standartları ile halk sağlığının ve tüketici haklarının korunması, kalite standartlarının yükseltilmesi hedeflenmektedir. Standart ile ayrıca, üye ülkeler arasındaki ticari prosedürlerinin kolaylaştırılması ve ticaretin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
EAC Belgesi Standardının Kapsamı
Standardın kapsamı iki yönlüdür. Birincisi yönü Gümrük Birliği’ne üye olan Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan ve Ermenistan’daki şirketler doğal olarak standardın kapsamında yer almaktadırlar. İkincisi ise Gümrük Birliği’ne üye olmayan tüm ülkelere bakan yönüdür. Diğer ülkelerdeki şirketler, Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan ve Ermenistan’a ihracat yapmak istediklerinde bu standardın kapsamına dâhil olmaktadır ve dolayısıyla bu şirketlerin EAC Belgesi alma zorunluluğu vardır.
Standardın genel kapsamı, Avrasya Gümrük Birliği’nin prosedürlerine ve temel gereksinimlerine uygun olarak düzenlenmiştir. EAC Standardı, üye ülkelerde dolaşıma giren (piyasadaki) ürünlerin güvenilirliğini ve kalitesini kontrol etmektedir. EAC Belgesi temel olarak GOST-R Belgesi’nin standartlarını ve gereksinimlerini içermektedir ve genişletilmiş halidir.
EAC Belgelendirmesinin Zorunlu Olduğu Ürün Grupları
• Makine ve Ekipman Güvenliği
• Düşük Voltaj Ekipman Güvenliği
• Teknik Ekipmanların Elektromanyetik Uyumluluğu
• Gaz Yakıtlarla Çalışan Araçların Güvenliği
• Patlayıcı Ortamlarda Çalışan Ekipmanların Güvenliği
• Asansörlerin Güvenliği
EAC Belgesi Faydaları
• Standart, Gümrük Birliği ülkelerindeki pazarlara aynı anda girebilmenin en kolay ve en hızlı yoludur. Bu belgeye sahip işletmeler, gümrük prosedürlerine takılmadan kolayca ihracat yapabilirler.
• EAC Belgesi, standarda üye ülkelerde ticaretin gelişmesine katkıda bulunmaktadır.
• Sertifika, ürünün Gümrük Birliği bölgesindeki mevzuata ve prosedürlere uygunluğunu tescilleyen bir resmî belge niteliğindedir. Ürünlere işaretlenen EAC etiketi ise, teknik yönetmeliklerde düzenlenen Temel Güvenlik Gereksinimlerine tam olarak uygunluğu teyit etmektedir.
EAC Belgesi Nasıl Alınır?
EAC Belgesi’ni almak için Gümrük Birliği tarafından akredite edilmiş ve yetkilendirilmiş danışmanlık firmalarına başvurmak gereklidir. Rusya Federasyonu, Kazakistan, Belarus, Kırgızistan ve Ermenistan’a ihraç edilecek ürünlerin ilgili ülkelerin yasalarına ve teknik standartlarına uygunluğunu ifade eder
EAC Belgesi Sertifikasyon Süreci
EAC sertifikası belli sayıda ürünler için parti bazlı ya da seri üretim için düzenlenebilmektedir. Seri üretim için 1, 3 ve 5 yıllık EAC Sertifikası düzenlenmektedir. Sertifika 1 yıldan uzun süre için düzenlenmiş ise yılda 1 kez denetim yapılması gerekmektedir. Bu denetim ve sertifikalandırma işlemlerini yapacak olan sertifikasyon kuruluşlarına Gümrük Birliği tarafından akreditasyon verilmektedir. Bu kuruluşlarca yapılan zorunlu denetimleri geçen ürünler, EAC Belgesi ile belgelendirilmekte ve EAC işareti ile etiketlendirilmektedir. Ürünler, ancak bu aşamadan sonra dolaşıma girmekte ve tüketiciye sunulabilmektedir.
EAC Gümrük Birliği Sertifikası için numune testi ve üretim yapılan fabrikaya ziyaret gereklidir. Ürünlere yapılan test sonuçları sertifika yanında telsim edilir. Ayrıca, sertifikasyon süresince verilen tüm belgeler, Gümrük Birliği Veritabanı’na (FSA) kayıt edilmekte ve tüm gümrüklerde sertifikanın varlığı ve içeriği herkes tarafından incelenebilmektedir.
TR CU Gümrük Birliği Sertifikasyonu için üye ülkelerin herhangi birinde resmi olarak kayıtlı bir “Temsilci Firma” gerekmektedir.
Gümrük Birliği Teknik Düzenlemelerine göre uygunluk kriterlerini karşılayan ürün üzerine Gümrük Birliği piyasası tedavül/satış onayını doğrulayan işaret koyulur (Gümrük Birliği üyesi devlet piyasalarında ürün tedavülü için tek tip işaret uygulama hususlarına ilişkin 15 Temmuz 2001 tarih ve 711 sayılı Gümrük Birliği Komisyon kararına göre Sertifikalandırılan ürünlerin etiketlerinde EAC logosu kullanılmalıdır.
EAC Sertifikası/Trcu Gümrük Birliği Sertifikası İçeriği
1 – Sertifika Numarası (bu numara ile gümrükte sertifikanın kaydı yapılmakta ve sertifikayı alan şirket sertifikayı kontrol edebilmektedir).
2 – Sertifikanın seri numarası.
3 – Sertifika kaydını yapan devlet kurumun bilgileri.
4 – Sertifika başvurusunda bulunan, Gümrük Birliği (Rusya Federasyonu, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan ve Ermenistan) sınırlarında kayıtlı olan temsilci, ortak ya da müşteri bilgileri.
5 – Üretici bilgileri.
6 – Ürün ve Marka bilgileri.
7 – Ürün GTIP Numarası (sertifikada yer alan ürün listesi fazla olduğu zaman ürün GTIP numaraları ürün isimleriyle birlikte sertifika eklerinde yazılır).
8 – Gümrük Birliği Teknik Yönetmelik ismi (sertifika bu teknik yönetmeliğe dayanarak verilir).
9 – Sertifikalar, laboratuvar deneyleri geçtikten sonra verilir. Burada deneyleri gerçekleştiren laboratuvar bilgileri ve deney sonuç numaraları yer alır.
10 – Ek bilgiler.
11 – Sertifika veriliş tarihi ve süresi.
12 – Sertifika kaydını yapan devlet kurumun yönetici ve uzmanın imzası.